Ads 468x60px

16 Nisan 2012 Pazartesi

Tarihi ve Doğal Yerler


Taşlıhöyük: Gölbek Köyü'nün 5 km doğusunda; Sulakiye Gölü'nün tam ortasında yer almaktadır. Doğal bir yükselti üzerinde kurulmuş olan höyük kuzey-güney yönünde 179 m; doğu-batı yönünde 176 m çapında ve yaklaşık 10 m yüksekliğindedir. 1992 yılında S. Omura başkanlığında gerçekleştirilen İç Anadolu yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Yerleşmenin yüzeyinden çanak çömlek parçaları toplanmıştır.
   Yağlıhöyük: Gölbek Köyü'nün 3.5 km güneybatısındadır. Gölbek Köyü'nden Güzelcekale Köyü'ne giden karayolunun 500 m güney-güneydoğusunda dağlarla çevrili küçük bir ovada yer almaktadır. 11 m yüksekliğinde; 163x110 m boyutunda oval biçimli bir tepe olarak tanımlanmıştır. S. Omura başkanlığında saptanmış ve üzerinden bu araştırmacıya göre İTÇ'na ait tek yüzey renkli çanak çömlekleri çok sayıda ele geçmiştir. 2006 yılında S. Omura tarafından yapılan yüzey araştırmasında yeniden incelenmiştir. Bu araştırma sırasında höyüğün boyutları kuzey-güney: 131 m; doğu-batı: 141; yüksekliği ise 7.5 m olarak saptanmıştır. Yüzeyden İTÇ'nin yanı sıra Demir Çağı malzemesi toplanmıştır. İTÇ çanak çömlekleri el yapımı; tek renkli; saman veya kum katkılıdır
         Demirhavan Höyüğü: Gölbek  Köyü'nün yaklaşık 5 km kuzeyinde; Sulakiye Gölü'nün kenarında yer almaktadır. Kuzey-güney yönünde 114 m; doğu-batı yönünde 90 m çapında; 9 m yüksekliğindedir. Yerleşmenin üzerinde kaçak kazı izleri ve mimari kalıntılar göze çarpmaktadır. 1992 yılında S. Omura başkanlığında gerçekleştirilen İç Anadolu yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Yerleşmenin yüzeyinden İlk; Orta; Son Tunç ve Demir çağlarına tarihlenen çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
         Gölbek Kalesi : Galatlardan kalma kale, Gölbek Köyü’nün 2,5 km güneybatısında ve 1225 metre rakımlıdır. Özellikle batı ve kuzeyini, kısmen doğusunu kontrol eder. Kuzeyde Karacaören Kalesi, batıda Güzelcekale görüş alanındadır. Düzlükten yaklaşık 150 metre yüksekliktedir. Güneyindeki vadide bir dere yatağı bulunur. Yapı genel olarak oval planlıdır. Paralel uzun kenarların birbirine mesafesi 25 metre kadardır. İçindeki kayalığın yanı sıra doğusunda ve güneyinde kayalık yamaçlar bulunur. Tüm surun yapımında oldukça iri bloklar, özellikle temelde, iç ve dış yanlara yerleştirilmiş, araları küçük taşlarla doldurulmuştur.
 
Gölbek Kalesinin genel görünümü
 
Kale civarında bulunan mağaralar
 
Gölbek Kalesi surları
Gölbek Kalesi surları

     Sulakiye (Kuruçöl) Gölü: Gölbek, Çeltek ve Altunçanak Köylerinin kenarında, 1050 metre rakımlı, 600 hektar alana sahip, güneyinde ve batısında yer alan birkaç pınarın suyu ve yazın kuruyan dereciklerle beslenir.Tamamen tarım alanlarıyla çevrilmiş olan gölün doğu kesiminde az miktarda sazlık alanlar mevcuttur.Tuz Gölü çevresinde yer alan göllerden biri olması sebebiyle, alanda üreyen ve konaklayan kuşlara Çöl Gölü’nde de rastlanılmaktadır. Ankara’ya yakın olması nedeniyle özellikle hafta sonlarında ağır av baskısına maruz kalan göl ve çevresinde herhangi bir koruma statüsü bulunmamaktadır.Bu bölgede Flamingo, Dikkuyruk, Sakarca, Angıt, Çamurcun, Küçük Kerkenez, Toy, Büyük Cılıbıt ve Uzunbacak kuşlarına rastlanır.



Höyüklerin çevresinde bulunan küp parçaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ping your blog, website, or RSS feed for Free